Koju od ovih 8 vrsta inteligencije posjeduje vaše dijete

Vrsta inteligencije koju ima dijete može pomoći roditeljima da ih potaknu za ono za što su nadarena.


Svako je dijete inteligentno na različite načine. Nekima će trebati više učenja i truda da nadoknade slabosti iz jednog područja, drugima za drugo područje. Dr. Howard Gardner, renomirani profesor na Sveučilištu Harvard, predložio je 8 različitih vrsta inteligencije , jer je “inteligencija” previše ograničen koncept, pišu Dječija posla.

Kada shvatimo sve različite vrste snaga koje naša djeca imaju, to nam može pomoći da ih usmjeravamo i da im pomažemo u onomu u čemu su slabija. Umjesto brige o onomu što djeca ne mogu i za što nisu nadarena, roditelji bi trebali poticati ono za što nadarena. Biti “pametni ljudi” talent je koji treba potican i cijenjen, jer je vještina koja će ih odvesti daleko.

Nakon što pročitate ovih 8 vrsta inteligencije, promatrajte svoju djecu i razmotrite njihove moguće najjače točke. Znajte da će im one omogućiti prevladati prepreke i biti uspješnima kasnije u životu.

1. Jezična i verbalna inteligencija (djeca dobra s riječima)

Ta djeca rano počinju pričati, razgovaraju, eksperimentiraju s jezikom, sastavljaju pjesme i priče, a ranije krenu i čitati. Vole pričati i slušati priče.

2. Logička inteligencija (sklonost matematici i rješavanju logičkih problema)

Ako dijete ne govori, a već je toliko snalažljivo da gradi ogromne tornjeve od kockica te uspjeva shvatiti da može izvući jednu od donjih kockica bez da se sruši toranj, vjerojatno podižete budućeg inženjera koji će uvijek moći upotrijebiti tu inteligenciju da kritički razmišlja i riješi probleme.

3. Prostorna inteligencija (sklonost slikanju)

Ovi mališani vole crtati i pamte sve iz šetnje (“To je plava kuća koju smo jučer vidjeli s malim vjevericama!”). Ova djeca također vole gledati slike i obiteljske fotografije.

4. Tijelo i inteligencija pokreta (sklonost sportu i pokretu)

Djeca koja rano prohodaju, nauče brzo voziti bicikl bez pomoćnih kotačića, trče, spretno se penju, sve upućuje da imaju dara za pokret, odnosno sport.

5. Glazbena inteligencija (sklonost ritmu i glazbi)

Ako dijete voli često pjevati, bilo da ide spavati bilo da se kupa u kadi, ako za sobom vuče razne instrumente (bilo prave bilo obične lonce), potaknite ga da se nastavi baviti glazbom. Ako se kasnije i predomisli, znanje sviranja i pjevanja sigurno će mu jednoga dana pomoći u socijalizaciji i uklapanju u društvo.

6. Interpersonalna inteligencija (djeca dobra s ljudima i u komunikaciji)

Ova djeca su dobra s ljudima. Mogu razgovarati sa strancima, a vjerojatno se nikad ne uzrujavaju kada ih ostavite u dječjoj sobi jer imaju toliko mnogo prijatelja za igranje.

7. Intrapersonalna inteligencija (sklonost intuiciji i poznavanju samog sebe)

Neka djeca su izvrsna pri čitanju vlastitih osjećaja i o njima duboko razmišljaju. Ona uvijek znaju kada su tužna, ljuta, kada im je neugodno te znaju i zašto. Dok se mnogi psiholozi trude kako bi pomogli brojnoj djeci da razumiju svoje osjećaje, neka djeca prirodno su ih svjesna.

8. Prirodoslovna inteligencija (sklonost prirodi)

Ako vaše dijete voli prirodu, vrt, pješačiti i kotrljati se u lišću, igrati se u blatu, pijesku, gacati po vodi, ako voli životinje, vjerojatno ima snažnu prirodoslovnu inteligenciju.

(Školski.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.