Kanton Sarajevo po prvi put dobija Strategiju prema mladima

Nacrt Strategije prema mladima u Kantonu Sarajevo usvojen je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, 5. marta 2018. godine.


Usvajanjem dokumenta iskazana je spremnost na sistemski rad na poboljšanju položaja mladih, a ovakav Nacrt kreiran je po prvi put u ovom kantonu.

Nacrt Strategije kreiralo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS uz podršku predstavnika/ca svih resornih ministarstava, skupštinskih tijela, Grada Sarajeva, Studentskog parlamenta UNSA, Asocijacije srednjoškolaca BiH i Vijeća mladih KS, te na razmatranje uputilo Vladi.

Riječ je o dokumentu koji nudi sistemski pristup mladima i u fokus stavlja njihove potrebe kroz sedam ključnih oblasti: obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo, slobodno vrijeme, sigurnost, mobilnost i oblast socijalne zaštite.

Nakon usvajanja Nacrta Strategije uslijedit će javne rasprave u općinama i kantonalnim organima.

Usvajanje Strategije prema mladima značit će početak sistemskog uređenja oblasti koje se tiču mladih, a koji će uz akcione planove pružiti mogućnost mladima Kantona Sarajevo da kroz poboljšane institucionalne mehanizme ostvare svoja prava.

Proces izrade Strategije prema mladima koordiniralo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Institut za razvoj mladih KULT je stručno-savjetodavna podrška Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za pružanje podrške u procesu izrade Strategije prema mladima Kantona Sarajevo.

(STUDOMAT.ba)