Kako uočiti znakove stresa i anksioznosti kod djeteta?

Ovo su neki od savjeta koji mogu pomoći u rješavanju problema vezanih za anskioznost i stres kod djece.


Djeca svih uzrasta doživljavaju stres i anksioznost, ali na njih će različito reagovati ovisno o dobi, ličnosti, pa čak i o njihovim ličnim mehanizmima suočavanja. Roditeljima može biti teško prepoznati znakove, a još teže mogu odlučiti šta učiniti.

Čak i male, naizgled nevažne promjene mogu uznemiriti mališane. Budući da mala djeca uglavnom nemaju sposobnost objašnjavanja svojih osjećaja, ona to mogu izraziti promjenama u ponašanju. Ovo su neki od savjeta koji mogu pomoći u rješavanju ovog problema:

Pretjerana povezanost (naročito fizička)

Ovakvo ponašanje može biti uobičajeno ne samo u vrijeme velikih promjena u vašoj porodici, već se može dogoditi i kada pokušavate pomoći svojoj djeci da naprave važnu prekretnicu, poput odustajanja od flašice, piše Verywell Family.

Kako pomoći: Vaš će mališan vjerojatno poželjeti da se za nekoga drži kad se čini da se sve ostalo oko njega mijenja. Iako vjerovatno više voli da se prilijepi za vas, možda bi mu pomoglo ponuditi drugi predmet koji bi mogao nositi svuda. Pokušajte pronaći igračku (ili neki drugi predmet) koji će ga “utješiti”.

Ukoliko je to moguće, probajte djetetu olakšati promjenu sa kojom se suočava. Ako započinje sa novim vrtićem, neka prvi dan ostane sat vremena, drugi dva, a treći znantno duže.

Za djecu koja imaju problema sa spavanjem

Djeca koja ne mogu objasniti da su uznemirena i zabrinuta, mogu početi pokazivati ​​ponašanje koje vas upućuje na to da nešto nije uredu. Među tim promjenama mogu biti i problemi sa spavanjem.

Kako pomoći: Djeca pod stresom mogu početi imati noćne strahove ili početi mjesečariti. Ne biste trebali buditi dijete tokom ovakvih epizoda. Umjesto toga, pobrinite se da je na sigurnom. Ne trebate ga dovoditi u svoj krevet ili spavati pored njega (to može pokrenuti druge loše navike). Ipak, možete sjediti s njim i nježno ga pokušavati umiriti dok se opet ne opusti.

Za dijete koje ima problema u ponašanju

Regresija je još jedan klasičan znak stresa u djetinjstvu. Npr. trogodišnjak može početi tražiti flašicu i početi se ponašati kao “beba”.

Kako pomoći: Velike promjene, naročito osjećaj gubitka ili rođenje brata ili sestre, mogu potaknuti ovu vrstu tjeskobe i reakcije kod djeteta. Ukratko, pritisak na vaše dijete da se ponaša “odraslo” ga može natjerati da se poželi vratiti u raniju fazu razvoja kada su stvari bile jednostavnije i sigurnije.

Sve ovo može biti frustrirajuće za roditelja, ali nemojte kritikovati svoje dijete. Umjesto toga, zainteresirajte ga za “velike” stvari. Može biti zadužen za pjevanje svojoj novorođenoj sestri ili pomoći u pripremanju užine koju nosi u vrtić.

Kada je riječ o djeci koja doživljavaju stres zbog velikih promjena, u većini slučajeva vrijeme će pomoći vašem djetetu da se navikne na novu situaciju. U međuvremenu, puno strpljenja i ljubavi u velikoj će mu pomoći da prevlada stres i tjeskobu.