Kako su stari crtani filmovi stvorili generaciju kulturno pismene djece

Ovi crtani filmovi djeci su pružali više od puke zabave. Upoznali su ih sa ključnim referencama opšte kulture, naročito u oblasti literature i muzike.


mohamed_hassan / Pixabay

Generacija koja je odrastala gledajući klasične crtane filmove poput onih iz produkcije Vorner bradersa zahvaljujući njima stasala je u kulturno pismene ljude, piše detinjarije.com.

Ovi crtani filmovi djeci su pružali više od puke zabave. Upoznali su ih sa ključnim referencama opšte kulture, naročito u oblasti literature i muzike. Iz Duška Dugouška klinci su mogli da saznaju za Stivensonovu priču o Džekilu i Hajdu, da čuju citate i vide scene iz Šekspirovih komada, a teško je naći klasično muzičko djelo koje nije korišteno kao podloga za neki od crtani film iz tog vremena. Svakodnevno slušanje Listovih rapsodija i Šopenovih valcera zauvijek je ove melodije urezalo u dječije mozgove.

Crtani filmovi prepunih citata iz klasične umjetnosti pružili su djeci okvir, polazište za kasnije razumjevanje književnosti i muzike, čak i kada te osnove djeca ne bi dobila u školi. Danas, nasuprot tome, crtani filmovi ne usmjeravaju djecu na otkrivanje kulturnog blaga prethodnih generacija, već su isključivo okrenuti fantaziji ili sadašnjem vremenu. Ni škole ni crtani filomovi danas ne predaju baklju znanja i kulturne pismenosti. Da li je to jedan od razloga za apatiju i površnost savremene generacije?

(Školski.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.