Kako spremiti gradivo: Ovo je 15 pravila efikasnog učenja

Ko ne bi volio da uči brzo i efikasno, a da mu ostane vremena i za druge stvari? Ali, nažalost, učenje zahtijeva puno energije, ličnog angažovanja i vremena.


12. Koristite tehnike pamćenja. Da biste zapamtili što više informacija, možete koristiti razne tehnike pamćenja: asocijacije, vizualizacije, akronime, crtanje mentalnih mapa. Na taj način ćete se, kada budete ponavljali gradivo, samo letimičnim pogledom preko njih, sjetiti svih stvari koje ste učili.

13. Naučeno gradivo redovno obnavljajte. Vrlo važna stvar u procesu učenja jeste ponavljanje pređenog gradiva. Većina ljudi zaboravi 70-80% informacija već poslije jednog dana. Da biste to spriječili, treba da organizujete pravovremeno ponavljanje materije. Najbolje je da prvo ponavljanje bude 24 sata poslije učenja i da traje do 10 minuta. Drugo ponavljanje se preporučuje poslije tri do četiri dana nakon učenja, sljedeće nakon nedelju dana. Zatim slijedi ponavljanje poslije 30 dana. Za veće i obimnije predmete, čija priprema traje duže, dobro je izvršiti još jedno ponavljanje nakon 5,6 mjeseci. Poslije ovoga ćete memorisati vaše znanje za stalno.

14. Učite u intervalima. Mnogobrojna istraživanja procesa učenja su utvrdila da je bolje učiti u intervalima, nego odjednom, bez prestanka. Naučno je dokazano da se najbolje uči u intervalima od 45 do 60 minuta. Nakon tog vremena, najpametnije je da napravite kratku pauzu od 10 do 15 minuta  i promijenite aktivnost: protegnete noge, uradite neku vježbu, skuhate čaj, popijete sok… Pauze su veoma važne za efikasno učenje jer daju vremena vašem mozgu da integriše i složi stečeno znanje i poveže ga sa prethodno naučenim.

15. Nemojte učiti noću. Čovjek ima svoj biološki sat prema kome je noć predviđena za spavanje, a ne za učenje. Noću će vam biti mnogo teže da zapamtite gradivo.

(Vodič za učenje/Školski.ba)