Kako prepoznati dalekovidnost kod djece?

Djeca uglavnom nisu svjesna da imaju neki problem s vidom, a roditelji trebaju obratiti pažnju na neke znakove slabovidnosti.


Oftalmolog Bojan Kozomara objašnjava koji su simptomi dalekovidnosti kod djece i kako je liječiti, piše roditelji.hr.

Dalekovidnost je kada jasno možete vidjeti stvari koje su prilično udaljene od vaših očiju, a one stvari koje su vam blizu vidite mutno. Stručni naziv za dalekovidnost je hiperopija, a prema određenim istraživanjima koja je sproveo Američki institut za zdravlje očiju, od hiperopije pati 5-10% Amerikanaca. Kod nas je hiperopija poznata i kao dioptrija plus.

Da biste što bolje razumjeli dalekovidnost, važno je da razumijete kako normalno oko funkcionira. Dva dijela oka su odgovorna za fokusiranje, a to su rožnica i leća. Rožnica je prozirni, prednji dio oka, a leća je struktura koja se nalazi unutar oka i mijenja oblik, ovisno o tome kako se oko fokusira na predmet.

Rožnica i leća funkcioniraju zajedno da bi savijali i prelamali svjetlost, koja se zatim fokusira na mrežnicu koja se nalazi na zadnjem dijelu očne jabučice i prima vizualne informacije koje šalje do optičkog živca, koji ih prenosi sve do mozga, i to je način na koji vidimo sliku.

Uzroci dalekovidnosti

Savršeno oblikovana i zaobljena leća dopušta nam da vidimo savršeno jasnu i fokusiranu sliku, ali ako je rožnica drugačijeg oblika oko neće fokusirati sliku na pravi način. Dalekovidnost ima razne stupnjeve koji ovise o sposobnosti oka da se fokusira na predmete koji se nalaze u blizini. Ako jasno vidite samo predmete koji su jako udaljeni od mjesta na kojem stojite, znači da ste ozbiljno dalekovidni.

Ravna rožnica može biti uzrok dalekovidnosti, ali i kraća očna jabučica uzrokuje da se svjetlost fokusira iza mrežnice, umjesto na samoj mrežnici, pa dolazi do dalekovidnosti.

Također, dalekovidnost je u većini slučajeva nasljedna i ako su vaši roditelji imali ili imaju dioptriju plus ili je vi imate, velika je vjerovatnoća da će i vaša djeca biti dalekovidna.

Simptomi dalekovidnosti

 • Problem kod fokusiranja na objekte koji su blizu
 • Glavobolja
 • Zamagljen vid
 • Umor ili glavobolja nakon dužeg gledanja predmeta koji su u blizini, čitanje, učenje, pisanje zadaće.

Liječenje hiperopije

Kad je u pitanju liječenje dalekovidnosti, koja nije staračka dioptrija, postoje tri načina: naočale, laserska operacija oka ili kontaktne leće.

Dioptrija plus kod djece!

Djeca se rađaju dalekovidna i, kako rastu, tako im se razvija i vid, što znači da dalekovidnost opada sve dok u potpunosti ne nestane, do adolescentskih godina. Ako dalekovidnost dotad ne nestane, velika je vjerojatnost da će dijete biti dalekovidno cijeli život. Sposobnost fokusiranja kod djece je veća nego kod odraslih i uglavnom je dovoljna da nadoknadi slabu dalekovidnost te omogući da dobro vide i predmete koji su blizu. Uprkos tome, ako se dijete mora baš potruditi da se fokusira na predmet, može doći do naprezanja, a na poslijetku i do glavobolje.

Djeca uglavnom nisu svjesna da imaju neki problem s vidom i zato morate obratiti pozornost na znakove koji bi mogli ukazati na to da postoji problem. Ako primijetite neke od sljedećih simptoma, obavezno odvedite dijete na pregled kod oftalmologa:

 • glavobolje
 • endotropija – strabizam kod kojeg je jedno oko okrenuto prema unutra, može se u potpunosti ili djelimično ispraviti
 • bol u očima, peckanje i suzenje koje potiče dijete da trlja oči, žmirka ili mršti čelo
 • problem s čitanjem i pisanjem.

Kad su djeca u pitanju, nije uvijek neophodno ispravljati dalekovidnost. Najčešći tretman kojim se liječi dioptrija plus kod djece je optička korekcija naočalama. Ako je dioptrija za uzrast djeteta velika i uzrokuje navedene simptome, u tom slučaju će korekcija biti neophodna. Ovisi o dobi djeteta i koliko je otvoreno za suradnju, mogu se koristiti i kontaktne leće koje dijete može koristiti za sportske aktivnosti ili u slučajevima anziometropije, značajnoj razlici u gradaciji očiju.

Može li se dalekovidnost liječiti prirodnim putem?

Jedan od najvećih problema dalekovidnosti je što ponekad dolazi bez ikakvih simptoma, odnosno može proći dugo vremena da se uopće ne korigira. Iako su naočale, leće ili operacija jedine metode koje će vam pomoći, možete promijeniti i neke navike.

Za početak, važno je da u organizam unosite dovoljno vitamina i minerala, antioksidansa, masnih kiselina i da pijete dovoljnu količinu vode tijekom dana.

Osim pravilne prehrane za zdravlje očiju veoma važno je i da se dovoljno odmarate. Za razliku od ostatka tijela, oči rade non-stop. Ako vas noge zabole, sigurno ćete sjesti ili leći kako biste se odmorili, ako vas bole ruke, opustit ćete ih, ali kad su oči umorne, uglavnom nastavljamo ih koristiti. Stoga, važno je tokom dana uzimati kratke pauze i jednostavno odmoriti oči.

Dr. William Bates, američki oftalmolog, osmislio je vježbe za jačanje mišića očiju koje mogu doprinijeti njihovu zdravlju:

 1. Dlanom prekrijte oči, ali tako da ne prolazi svjetlost i bez pritiska na oči. Duboko udahnite, opustite se i koncentrirajte se na mrak. Vježbu ponavljajte svaki dan, najmanje 10 minuta.
 2. Fokusirajte se na neki predmet, koji je udaljen, to može biti drvo preko puta ili stolica koja se na drugom kraju prostorije. Nakon toga, ljuljuškajte se s jedne strane na drugu dok vam je fokus konstantno na istom predmetu. Dok radite ovu vježbu, važno je da trepćete kako bi oči ostale vlažne.
 3. Naučite i djecu da ne zaborave treptati, pogotovo kada su fokusirani na nešto, kao što je čitanje, učenje ili pisanje jer treptanje hidrira oko i daje mu privremeni odmor.