Kako objasniti razvod djetetu?

Pored smrti u porodici, razvod je vjerojatno najšokantniji događaj koji djeca mogu doživjeti, pogotovo ako su mladi. Objavljivanje vijesti da se roditelji razvode je iznimno težak zadatak, i zadatak koji se mora obaviti sa puno takta i pažnje.


U nastavku donosimo nekoliko  savjeta koji mogu pomoći roditeljima kako da na najbolji način objasne  svojoj djeci šta se događa i da im olakšaju shvatiti zbunjenost koju osjećaju:

  • Smireno razgovarajte sa svojom djecom. Pokušajte pronaći mirno vrijeme za razgovor i ni slučajno ne otvarajte ovu temu ukoliko ste pod stresom ili ukoliko se nalazite u nekom emotivnom raspoloženju. Razgovarajte s djecom koliko god često je potrebno, tako da znaju da ste tu za njih i da vam je važno kako se osjećaju.
  • Prihvatite sve njihove emocije. Vaša djeca će iskusiti mnoge različite emocije, uključujući i tugu i bijes. Ovo je sasvim normalno, i djeci se treba dopustiti da izraze svoja osjećanja. Pokažite im empatiju i ljubav.
  • Odgovoriti na njihove potrebe. Možda im je potreban zagrljaj, ili možda samo žele da ih ostavite na miru neko vrijeme.  A, možda čak žele da razgovaraju s nekim drugim, rodbinom ili prijateljima.
  • Potičite svoju djecu da postavljaju pitanja, da budu otvoreni i iskreni u svojim odgovorima. Što god radite, potrudite se da shvate da ih oba roditelja podjednako vole i da razvod ni na koji način nije njihova krivnja. Također, bez obzira šta supružnici osjećaju jedno prema drugom, ne kritikujte i ne okrivljujte jedno drugo pred djecom. Njima je sasvim dovoljno što znaju da im se roditelji rastaju, i od njih se nikako ne smije tražiti da izaberu stranu.

(Roditeljstvo.com)