Kako izabrati knjige za djecu koja uče da čitaju?

Pokušaćemo da vam pomognemo da lakše prepoznate knjige koje vašem djetetu mogu pomoći da nauči da čita.


Knjige za one koji uče da čitaju se već samim izgledom razlikuju od knjiga za stariju djecu i odrasle. Previše teksta na jednoj stranici uplašiće svakog početnika, ali prazna strana djeluje pomalo tužno, prenosi mreza-mira.net.

Istraživanja pokazuju da izgled teksta u velikoj mjeri utiče na to kako će ga djeca razumjeti. Dobre knjige za početnike možete na prvi pogled prepoznati po sljedećim karakteristikama:

1. Dobre knjige za početnike napisane su krupnim slovima

Krupna slova se lakše razlikuju. To je veoma važno jer neka od slova koja koristimo su međusobno veoma slična. Zamislite da posmatrate slova b, p, q i d. Ako neka od njih ih postavite jedno iznad drugog ili jedno pored drugog, izgledaju kako odraz u ogledalu. Što su slova veća, lakše je prepoznati razlike.

2. Važno je da razmak između redova bude veliki

Dobre knjige za početnike imaju veliki prored – tako se zove slobodni prostor između dva reda teksta. Djeca su slična odraslima. Potreban im je veći razmak između redova kako u čitanju ne bi nešto previdjela.

3. Odgovarajuće ilustracije u knjigama za početnike nisu puka dekoracija

Kada dijete uči da čita, važno je da razumije značenja teksta. Ilustracije u tom smislu predstavljaju veliku pomoć. Ono u slikama vidi ono što je pročitalo i pomoću njih se orijentiše. Osim toga, dobre ilustracije mogu dodatno zainteresovati dijete za knjigu.

4. Rečenice moraju biti kratke.

Rečenica sadrži informaciju. Djeca čitaju rečenicu za rečenicom i tako pamte informaciju za informacijom. Odrasloj osobi to će zvučati isprekidano, ali kratke rečenice pomažu djetetu da čita sa razumjevanjem.

5. Pitanja na kraju svakog poglavlja predstavljaju vježbu koja može biti od koristi u svakodnevnom životu

Dobre knjige za početnike ih uvijek sadrže. Ona podstiču djecu da prilikom čitanja obrate pažnju na sadržaj teksta. Kako bi odgovorilo na pitanja na kraju poglavlja, dijete mora razumjeti ono što je pročitalo.

Djeca traže likove sa kojima će se identifikovati.

Gore navedeni kriterijumi će vam pomoći da na prvi pogled odlučite da li neka knjiga odgovara vašem djetetu ili ne. Izbor knjige zavisiće od njenog sadržaja. U tome izuzetno važnu ulogu igraju djetetova interesovanja: djecu koja vole magiju obradovaće knjige o jednorozima, a onu koja rado rješavaju zagonetke – detektivske priče.

Kada je u pitanju sadržaj knjige, postoje kriterijumi koji su mnogo važniji od žanra. Najnovija studija fondacije Lezen ukazuje nam da je djeci koja tek uče da čitaju veoma važno da priče budu duhovite i uzbudljive. Ali najbitniji su junaci.

Ako su junaci priča „stvarni“ i dopadljivi, postoji velika vjerovatnoća da će se mali čitaoci sa njima identifikovati. Junaci dobrih knjiga za početnike u čitanju trebalo bi da su slični vašoj djeci: da idu u školu, sanjaju o tome da imaju konja, rade domaće zadatke i druge stvari koje su sastavni dio svakodnevice. Vaše dijete želi da osjeti kako zajedno sa svojim junacima doživljava avanture. Preostaje vam samo da pronađete mjesto na kome će na miru moći da uči da čita i uživa u sadržaju svojih knjiga.

(Školski.ba)