Jedanaest važnih lekcija koje bi trebalo da se uče u školi – a ne uče se!

Današnje školstvo, i kod nas i u inostranstvu, uglavnom podstiče štrebanje, a rijetko pruža praktična znanja. Za to ne treba kriviti nastavnike, jer se ipak oni trude da to izmijene, već cijeli sistem, nestručnost i nepostojanje želje da se izađe iz ustaljenih obrazaca.

 Jedanaest važnih lekcija koje bi trebalo da se uče u školi – a ne uče se!

Alexas_Fotos / Pixabay

8) Programiranje

Uskoro neće biti dovoljno znati samo osnovni rad na računaru. Štaviše, u nekim osnovnim školama na Zapadu sva djeca počinju da uče programiranje, jer u tome je budućnost. Mnogo poslovi će u budućnosti nestati, obavljaće ih roboti. Zato bi djecu trebalo pripremiti na vrijeme.

9) Osnove prve pomoći i lična zaštita

Zamislite da ste svjedok saobraćajne nesreće. Šta biste prvo uradili da pomognete žrtvama? Umijete li da nekome zaustavite krvarenje ili pomognete na bilo koji način? Ako je odgovor da, to vjerovatno niste naučili u školi. Djeci su potrebna znanja, ne samo kako da drugima pomognu u nesreći, već kako i da sebe spasu od opasnih situacija, na primjer, kako da se ponašaju kada u zgradi izbije požar.

10) Zdrav život

Sve je više toksina oko nas, i pojedinac ne zna kako da ih izbjegne. Sve kompanije za sebe tvrde da proizvode zdravu hranu, ali kako da prepoznamo da li je to tačno? Džaba što nam na svakoj hrani pišu sastojci i način pripreme, kada mi ne znamo da to protumačimo. Zato bi bilo veoma korisno da se u školi uči razlikovanje zdravih od nezdravih sastojaka, sve u skladu sa najnovijim naučnim otkrićima.

11) Bijeg od reklama

Svima nama bi koristio jedan kratak kurs zdravog razuma. Često podlegnemo uticaju reklama, gde nas ubjeđuju da ćemo biti srećniji, zdraviji i ljepši, ako nešto kupimo. To naravno nije tačno, ali teško ih je ignorisati, jer su svuda oko nas.

(Školski.ba)

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

« PRETHODNA STRANICA

Možda te i ovo zanima?