Jedanaest važnih lekcija koje bi trebalo da se uče u školi – a ne uče se!

Današnje školstvo, i kod nas i u inostranstvu, uglavnom podstiče štrebanje, a rijetko pruža praktična znanja. Za to ne treba kriviti nastavnike, jer se ipak oni trude da to izmijene, već cijeli sistem, nestručnost i nepostojanje želje da se izađe iz ustaljenih obrazaca.


4) Vještina učenja

Za uspjeh u životu treba imati vještine koje se traže na tržištu (osim ako ne planirate da se bavite politikom). Njihovo sticanje nekome ide lakše, a nekome teže. Na američkim univerzitetima već postoje časovi koji “uče studente kako da uče”. Te tehnike zasnovane su na rezultatima naučnih istraživanja, i od najvećeg ljenjivca mogu da naprave stručnjaka. Toga nažalost kod nas nema i to je prava šteta.

5) Štednja i upravljanje novcem

Zašto i kada uzeti kredit, šta je to inflacija, i kako izbjegavati zamke pretjeranog trošenja su vještine koje su neophodne, a mnogi ih, nažalost, steknu, tek kada postane kasno.

6) Očuvanje duševnog zdravlja

Većina stanovništva danas pati od depresije, što zbog svakodnevnog tempa, nemaštine i problema. Pripremanje djece unaprijed na stresne situacije i tenike s kojima mogu da sačuvaju mir, može da umnogome olakša njihov kasniji život.

7) Kritičko razmišljanje i traganje za informacijama

Djecu treba učiti da ne treba da vjeruju svemu što pročitaju, i da nije uvijek tačno ono što stručnjaci govore. Danas se govori jedno, a sutra će se ispostaviti nešto sasvim drugo. Zato treba djecu učiti da sami razvijaju svoje mišljenje, i da sami tragaju za informacijama nezavisno od eksperata i televizije.