Izvrsni rezultati sarajevskih učenika na 6. Balkanskoj olimpijadi iz fizike

Bosanskohercegovački predstavnici na Olimpijadi ostvarili su značajne rezultate.


Foto: Vlada KS

Na 6. Balkanskoj olimpijadi iz fizike, koja se ove godine održala od 20. do 24. juna u Nikšiću, bosanskohercegovački predstavnici ostvarili su značajne rezultate.

Uz bronzanu medalju koju je osvojio učenik Vladan Mićić iz Tehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Bijeljine, pohvale su dobili i učenici Maximilian Aaron Jelačić iz KŠC “Sv. Josip” Sarajevo i Stefan Maletić iz Gimnazije Banja Luka.

Tim povodom, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, zajedno sa direktoricom Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo Senadom Salihović, ugostila je uspješne sarajevske fizičare Maximiliana Aarona Jelačića, kantonalnog prvaka Samela Ribića iz Treće gimnazije Sarajevo, kao i njihovog lidera Kenana Saračevića.

 – Raduje nas svaki uspjeh naših učenika. Ovo su izvanredni rezultati koji nas čine ponosnim, ali i odlučnim pri daljoj podršci i ulaganju u razvoj i usavršavanje kompetencija ovih mladih ljudi. Naša je odgovornost da im ponudimo sve potrebne uslove za nesmetano izražavanje i razvoj potencijala i vještina. Njihova je budućnost i oni će nas sutra, sa temeljima koje mi postavimo danas, nastaviti voditi naprijed. Zahvaljujem se vrijednim liderima, nastavnicima i roditeljima učenika, a našim fizičarima iskreno čestitam, uz poruku da nastave osvajati znanje kao i dosad, izjavila je ministrica Hota-Muminović.

Direktorica Salihović izrazila je zadovoljstvo zbog postignuća bosanskohercegovačkog tima na 6. Balkanskoj olimpijadi iz fizike:

 – Dragi učenici i lideri naših sjajnih fizičara, vaše znanje i razmjena znanja inspirišu nas da nastavimo dalje kontinuirano raditi, s ciljem osiguravanja samo najboljih uslova za vas. Hvala vam na vašoj izvrsnosti, navela je direktorica Salihović.

Članovi ovogodišnjeg tima Bosne i Hercegovine na 6. Balkanskoj olimpijadi iz fizike, bili su: Samel Ribić iz Treće gimnazije Sarajevo, Maximilian Aaron Jelačić iz KŠC “Sv. Josip” Sarajevo, Vladan Mićić iz Tehničke škole “Mihajlo Pupin” Bijeljina, te Stefan Maletić iz Gimnazije Banja Luka. U pratnji učenika bili su lideri Kenan Saračević, Bojan Kovačević i Dobroslav Slijepčević.