Italijanska ambasada i bh. škole organizuju prvo amatersko takmičenje “Sanremo mladih BiH”

Učenici će pjevati, svirati i predstaviti se putem video uradaka, samostalno snimljenih...


Ambasada Italije u BiH je objavila da sutra počinje amatersko takmičenje “Sanremo mladih BiH”, prvo takmičenje ove vrste, organizirano na nivou cijele zemlje.

Na inicijativu Prve gimnazije u Sarajevu, Ambasada je organizirala mini-festival koji će nanovo okupiti srednjoškolce iz Bosne i Hercegovine, one koji izučavaju italijanski jezik i njihove vršnjake, zaljubljenike u italijansku muziku.

U mnoštvu inicijativa koje organizira Ambasada u cilju promicanja susreta, razmjene i dijaloga i u svjetlu promocije italijanskoj jezika i kulture, ova inicijativa, koja će se odvijati od četvrtka, 4. do nedjelje, 7. marta, imat će za protagoniste devetnaest učenika iz devet srednjih škola, iz Sarajeva, Banje Luke, Mostara i Visokog, koji će na ovaj način promovirati italijanski jezik i kulturu, piše Klix.ba.

Učenici će pjevati, svirati i predstaviti se putem video uradaka, samostalno snimljenih, koji će biti objavljeni na službenoj FB stranici Ambasade “ItalyinBiH”.

Stručni žiri, odlučit će o tri prvorangirana takmičara, a autor uratka s najviše osvojenih lajkova na našoj Facebook stranici dobit će specijalnu nagradu.

Natječaj je pokrenut zajedno s radijskim programom Radio Italia, koji je Ambasada promovirala na početku pandemije kako bi se prevladala praznina u kulturnim događajima, a sada ga emitira 7 stanica u isto toliko gradova u Bosni i Hercegovini, a posvećen je mladom studentu Prve sarajevske gimnazije Rijadu Đuliću, koji je iznenada preminuo prošle sedmice i koga se prisjećamo zajedno sa njegovom porodicom i prijateljima, također zahvaljujući njegovim školskim kolegama, izvođačima mnogih pjesama koje učestvuju na takmičenju.