Imate glasnu djecu koja stalno pričaju? Uz pomoć ovih trikova dobit ćete par minuta tišine

Ako vam uz glasnu djecu treba predah, pokušajte ih stišati uz ove savjete.


Lijepo je kad su djeca živahna i kada nam svojim malim glasićima po cijeli dan prepričavaju svoje zgode i nezgode. no ponekad roditelji požele ili zatrebaju par minuta tišine. Je li to nemoguća misija? Isprobajte neke od ovih trikova za “utišavanje” malih galamdžija. Možda nisu svi jednako “moralni”, ali neki će sigurno upaliti, pišu Dječija posla.

Natjecanje u šutnji

Tko može najdulje izdržati da ne izgovori ni riječ pobjednik je ove tako jednostavne, a tako učinkovite igre. Iako se igra doima naivno, djeca vole bilo kakvu vrstu natjecanja, pa čak ako treba i šutjeti na neko vrijeme.

Želite li podići igru na viši nivo, uključite štopericu. Tada, kada dobijete pobjednika možete predložiti da drugi put netko pokuša nadmašiti njegovo vrijeme, što znači još mira za vas.

Važan poslovni poziv

Nije baš lijepo riješiti se djece zbog telefonskog poziva, pogotovo onog izmišljenog. No, sigurno nećete ovu taktiku isprobati na dvogodišnjaku – ona je rezervirana za veću djecu koja već znaju da telefonski poziv znači da trebaju “smiriti strasti”. Zato, kada pretjeraju u galami, samo viknite da imate poslovni poziv i da morate imati mira dok ga obavite.

Zatvorite se u drugu sobu i odahnite na par minuta dok “razgovarate”.

Šaptači

Ponovno uključite štopericu u akciju. Obavijestite obitelj da je natjecanje u tijeku. Svi u kući šaptat će sat vremena. Onaj tko ne prekrši pravila kao nagradu dobiva sladoled ili neku drugu poslasticu.

Iako nećete dobiti potpunu tišinu, sve je bolje od svađa i bojnih pokliča kojima ste inače izloženi.

Dolazi policija

Policija koja dolazi po glasnu ili zločestu djecu prastari je trik koji pali već stoljećima. Iskoristite ga za vrijeme duljih vožnji, putovanja, stresnih odlazaka u veću kupovinu. Nema djeteta koje u sebi nema usađen strah od policije koja dolazi po njega ako se bude loše ponašalo, bježalo, vikalo…

Kako policija zna gdje su i što rade? Recite im da imaju posebne radare koji detektiraju jako glasnu djecu koji ometaju roditelje u vožnji. Dakle, ne nastupi li smjesta toliko željena tišina, priprijetite zaustavljanjem automobila i dolaskom policije.

“Izgubite” najglasnije igračke

Neke iritantne igračke došle su kao poklon, neke ste naivno sami kupili jer su se činile simpatičnima, a sada su vam smrtni neprijatelji. One su vašem djetetu najbolja zvučna potpora te ono samo niti ne mora biti previše glasno.

Dok vi pokušavate normalno funkcionirati, jedan te isti zvuk “pila vas” već 75 put, a medo koji pjeva “Twinkle twinkle little star” izaziva vas da ga katapultirate na mjesec.

Pa, i učinite to. Samo suptilno. Dok su djeca u vrtiću ili parku, par najgorih neprijatelja spremite u podrum ili na mjesto gdje ih klinci neće naći. I sami se iznenadite što ih ne možete naći koliko god gorljivo tražili.

Kada povratite duševni mir, slučajno ih pronađite i obradujte djecu.

Iscijedite ih muzikom

Ako ništa drugo ne pomaže i shvatite da gubite bitku, odvrnite muziku i iznenadite djecu vlastitom glasnoćom. Kada vide vas kako pjevate iz petnih žila ili će ušutjeti ili vam se pridružiti. Nadajte se kada vaša tortura glazbom završi, da će i oni poželjeti uživati u malo tišine.

(Školski.ba)