Forum u Sarajevu: Saradnja političkih aktivista sa mladima ključna za promjene

Tekst je nastao u okviru projekta Jačanje omladinskog aktivizma u borbi protiv korupcije: Znanje In, korupcija Out koji zajednički provode Medijske inicijative i Centar za razvoj omladinskog aktivizma uz podršku Fonda za demokratiju Ujedinjenih nacija (UNDEF)


Piše: Dalibor Kraišniković

Političke partije su važan akter na društvenoj sceni i njihova interakcija sa javnošću je neizbježna. Nerijetko su samo stranački aktivisti upoznati sa planom i program djelovanja političkih partija, a većina građana, pa čak i birači, ostaju uskraćeni za brojne informacije. Zbog toga, do izražaja dolaze događaji kojima je cilj povezivanje raznih uzrasta i profila ljudi sa predstavnicima političkih stranaka.

Otvorena tribina između mladih, bilo da spadaju u kategoriju studenata, srednjoškolaca, nezaposlenih, političkih ili nevladinih aktivista sa predstavnicima mladih iz osam političkih partija, u četvrtak je održana u poslovnom centru “Unitic” u Sarajevu.

Tribina simboličnog naziva “Mladi pitaju, političari odgovaraju”, koja se realizovala u sklopu projekta “Znanje IN, korupcija OUT” okupila je omladinske predstavnike iz sljedećih političkih partija: Narodna stranka “Radom za boljitak”, stranka Narod i pravda, Stranka demokratske akcije, Nezavisni blok, Naša stranka, Bosanskohercegovačka patriotska stranka “Sefer Halilović”, Demokratska fronta i Stranka za BiH.

S obzirom da se tribina održala u sklopu projekta koji nastoji edukovati i ojačati ulogu mladih u borbi protiv korupcije, tema na koju je stavljen akcenat, bila je vezana za poziciju prevencije i borbu protiv korupcije u programu političkih partija, te njihove aktivnosti i ulogu mladih u suzbijanje korupcije  kroz politički aktivizam.

Harun Jasika, član Predsjedništva Foruma mladih Naše stranke, smatra kako je pitanje borbe protiv korupcije, uz kriminal i terorizam ključni sigurnosni prioritet. Prema njegovom mišljenju, uzimajući u obzir situaciju u BiH, korupcija je, osim u zdravstvu i obrazovanju, najprisutnija kod političara i političkih stranaka.

Naša stranka se zalaže za osiguranje veće nezavisnosti i odgovornosti pravosudnog sistema. Neki od načina kako se korupcija može ukloniti su veći stepen transparentnosti rada vlade u smislu trošenja budžetskih sredstava, unapređenje kontrole rada vlade kroz parlament i primjenu propisa o slobodi pristupa informacijama. Na taj način se građanima i medijima omogućava bolja kontrola rada vlade i izabranih zastupnika.

Smatram da se vladajuće stranke ne bore dovoljno protiv korupcije, a tome u prilog idu činjenice da na Sudu Bosne i Hercegovine prosječna kazna za koruptivna djela iznosi 10 mjeseci zaključno za 2017. godinom, te da se protiv nekih zastupnika iz vladajuće koalicije vodi krivični postupak pred kantonalnim sudom zbog protivzakonitog posredovanja pri zapošljavanju u javnim preduzećima. Naši vijećnici su inicirali da se na web portalu Općine Centar pod posebnom kategorijom objave informacije o zakupljenim poslovnim prostorima, ali i onim koji su slobodni, s obzirom da značajnu prihodovnu stranu budžeta čine prihodi od zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Općine Centar. Na ovaj način osigurala bi se veća transparentnost kada su u pitanju općinski poslovni prostori, ali i uvećala prihodovna strana budžeta. Iako je Općinsko vijeće jednoglasno usvojilo ovu inicijativu, ona nije realizovana, objašnjava naš sagovornik.

Koordinatorica Nezavisnog bloka za opštinu Ilijaš, Azra Avdibegović, poručuje da je jedna od ključnih aktivnosti programske šeme ove političke partije, upravo borba protiv korupcije, naglašavajući kako je smjena vlasti prijeko potrebna, jer je trenutna vlast glavni nosilac korupcije u svim oblastima društvenog života

Prije svega promjene u BiH se ne mogu ostvariti bez zajedničkog djelovanja demokratski orijentisanih političkih stranaka, podrške nevladinih organizacija, raznih udruženja građana, medija, itd. To znači da se u proces istinske demokratizacije mora uključiti ogromna većina građana.  Jedan od najvećih problema demokratske opozicije je apatija i bezvoljnost građana da izađu na izbore. Sposobnost, a ne podobnost je jedan od najvažnijih principa Nezavisnog bloka i takvim odnosom jedino možemo pokrenuti pozitivne procese i promijeniti zemlju.

Upravo zato članstvo Nezavisnog bloka čini preko 70% neiskvarenih mladih ljudi, koji su uglavnom po prvi put članovi jedne političke stranke, objašnjava aktivistkinja Nezavisnog bloka, poručujući da je došlo vrijeme za mlade, koji će svoja stečena znanja, vještine i sposobnosti moći iskoristiti u svojoj zemlji i time je učiniti boljom i ljepšom za život dostojan čovjeka.

Na javnu tribinu, u svojstvu publike, odnosno zainteresovanih građana, odazvao se i veliki broj mladih ljudi, koji su osim pitanja vezanih za korupciju, omladinske političke predstavnike pitali i za druge društvene probleme prisutne u zemlji.

Student iz Sarajeva, Filip Juričić smatra da je organizacija ovakvih događaja od velike važnosti, najviše zbog građana, ali i političara koji ovakva dešavanja koriste za jedan vid promocije. Izlaganjem omladinskih političara, ovaj 24-godišnji student nije najzadovoljniji.

Njihova priča je krajnje neiskrena, jer nije potkovana djelima, već samo pričom. Mladi političari su pokazali da su tu samo da klimaju glavom svojim nadređenima, poručuje Filip i na pitanje gdje je korupcija najprisutnija, odgovara: Korupcija je najprisutnija u tužilastvu, a najbolji primjer tome je slučaj Dženana Memića, čiji se ubica i dan danas krije, a samo je pitanje kome će se idućem to desiti. Sramota za državu i pravosuđe!

Sa radom političkih partija i njihovom društveno-odgovornom ulogom, na tribini u kojoj mladi pitaju političare, upoznali su se i 18-ogodišnjaci, učenici Elektrotehničke škole iz Sarajeva, Selma Pljevljak i Armin Šačić. Oboje imaju slična razmišljanja i slažu se u stavu da političke stranke nisu ispunile njihova očekivanja, s obzirom da su, kako oni ističu, nedovoljno govorili o načinima na koje se partije u koje su učlanjeni bore protiv korupcije.

Uz parolu “čast izuzecima” ove dvoje srednjoškolaca smatraju da su se politički predstavnici previše fokusirali na predstavljanje političke partije iz koje dolaze, te opštepoznatu priču o prisutnosti korupcije, ne nudeći konkretna rješenja za njeno suzbijanje.

Iz prezentovanja sam zaključila da su svi svjesni da korupcija postoji, kao što su, vjerujem, i svi stanovnici države, ali nisam čula nikoga od njih da je iznio neki plan, neko rješenje ili dao neki primjer borbe protiv korupcije. Vjerujem da su zainteresovani za borbu protiv korupcije, jer je to nešto što pogađa sve nas, ali nisu dovoljno ušli u tematiku iste pa je njihovo izlaganje izgledalo kao suho naučen tekst, što meni nije ulilo neku nadu za boljom budućnošću, nažalost.

Svi smo svjedoci da je korupcija u Bosni i Hercegovni prešla sve granice i ušla u svaku djelatnost, međutim, trebamo biti svjesni da to nije problem samo naše države, već i drugih mnogo uređenih država. Činjenica je da se možemo i moramo boriti protiv korupcije, samo nam treba više želje, truda i odricanja, poručuje Selma.

Otvorene tribine između političkih predstavnika i mladih, do sada su održane u sedam gradova u BiH i to u Bosanskoj Krupi, Prijedoru, Banjaluci, Foči, Brčkom, Istočnom Sarajevu i Sarajevu, a u narednom periodu tribine sa istom tematikom i ciljem biće održane u Mostaru, Tuzli i Zenici.

Ove tribine, kao i niz drugih događaja i aktivnosti, dio su projekta “Jačanje omladinskog aktivizma u borbi protiv korupcije: Znanje IN, korupcija OUT” koji se realizuje od strane Centra za razvoj omladinskog aktivizma i Medijskih inicijativa, uz finansijsku podršku United Nations Democracy Fund-a (UNDEF).

(STUDOMAT.ba)