Dječak iz Osijeka uštedio za igračku, trgovac ga izvrijeđao jer je plaćao sitnišem

Jedan dječak i njegova majka doživjeli su neugodnost zbog sitnog novca sa kojim su željeli platiti igračku koju je dječak odabrao.


Dječak iz Osijeka koji je mjesecima štedio novac kako bi kupio igračku doživio je neugodno iskustvo kad je prodavač u trgovini izvrijeđao njega i njegovu mamu jer je mališan plaćao sitnim novcem.

Budući da je dječakova majka strana državljanka koja ne govori dobro hrvatski jezik, događaj je opisala njena prijateljica.

Dječak je došao u trgovinu kupiti skupu igračku, za koju je štedio mjesecima. Njegova ušteđevina bila je džeparac u novčanicama manjih apoena i kovanicama. Roditelji ga tako uče vrijednosti mukotrpnog rada i štednje da bi ostvario ono što želi. On je bio ponosan što je konačno zaradio i uštedio za ono što želi kupiti, ispričala je prijateljica.

Dodala je da kupovina nije prošla ugodno jer se prodavač naljutio zato što dječak plaća gotovinom i jer mu je trebalo vremena da izbroji svoj novac, piše Index.hr.

Odnos prema djetetu i roditelju u trgovini bio je neprihvatljiv. Kad je prodavač vidio da dijete plaća gotovinom, što je služben i legalan način plaćanja, počeo je psovati i iščuđavati se, i to samo zato što je trajalo dok dijete izbroji svoj vrijedno ušteđen novac. U trgovini nije bilo drugih kupaca i dječak nije smetao nikome dok ga je brojio. Štoviše, on je potrošio velik iznos novca u toj trgovini, a trgovac ga je izvrijeđao psujući mu. Majka i dijete zahvalili su trgovcu i ispričali se zbog vremena koje su mu uzeli, no trgovac njima nije zahvalio na kupnji, čak ih nije ni pozdravio na izlasku. Čudan odnos poduzetnika prema kupcu u vrijeme pandemijom narušene ekonomije, rekla je.

Iz osječkog Centra za edukaciju i informiranje potrošača ističu da je ovakvo ponašanje loša poslovna praksa te da je svaki apoen hrvatskog novca jednako vrijedan kao sredstvo plaćanja.

Osječani svakodnevno imaju problem jer im na blagajnama čak i odbijaju primiti sitan novac ili ga se prima, kao u ovoj priči, uz omalovažavanje, čak i na blagajnama većih trgovačkih centara. Što je apsolutno neprihvatljivo! Tu bih napomenula i kako smo primijetili da ovakav tip diskriminacije najčešće doživljaju osobe koje trgovci prema vanjštini – odjeći, obući, frizuri – doživljavaju kao ‘nižu klasu’. Dok ako je osoba ugodne vanjštine i odaje dojam visoke platežne moći i društvenog statusa, s primanjem sitnog novca nema problema, tvrdi Popović Filipović.