Djeca Beograda djeci Sarajeva – oduševljena sarajevska publika goste nagradila gromoglasnim aplauzom

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Grbavica u subotu, 30.09.2017. godine premijerno je izveden unikatni inkluzivni mjuzikl "Crvene cipelice", u kojem učestvuje više od 30 djece s različitim razvojnim smetnjama.


Humanitarna organizacija studenata “Ruku na srce” iz Sarajeva ugostila je članove Udruženja „Svitac“ iz Beograda, te njihovu mladu glumačku postavu koju čine djeca uzrasta od 8 do 16 godina.

– Pripalo nam je veliko zadovoljstvo poželjeti dobrodošlicu našim dragim prijateljima iz Beograda, te biti njihov domaćin. Ovi mladi heroji su nam uzvratili na najljepši mogući način, demonstrirajući svoj izvanredan talenat velikoj i maloj raji iz Sarajeva, poručuje Fadil Ademović, volonter i koordinator projekta ispred Udruženja „Ruku na srce“.

Subotnje druženje i premijera mjuzikla rezultat su višemjesečne saradnje između Udruženja „Svitac“ iz Beograda i Udruženja „Ruku na srce“ iz Sarajeva, a realizovani su uz podršku Vlade Kantona Sarajevo.

Mjuzikl Crvene cipelice rađen je prema adaptaciji bajke „Čarobnjak iz Oza“, u režiji Ksenije Mirković. Premijerno je izveden u Beogradu 8. maja 2016. godine, a od tada je odigran više od 10 puta.

Publika u Sarajevu imala je priliku pogledati njegovo premijerno izvođenje na prostoru Bosne i Hercegovine. U dvorani se tražilo mjesto više, a u prelijepoj izvedbi uživalo je više od 200 gostiju, odraslih i djece, koji su s oduševljenjem i mnogo emocija Beograđane nagradili višestrukim gromoglasnim aplauzima.

Bitno je naglasiti kako je ovo jedinstven mjuzikl u ovom dijelu Evrope, zbog toga što u njemu, uz pomoć članova porodice i prijatelja, plešu, pjevaju i glume djeca koja imaju razvojnu disfaziju, cerebralnu paralizu, autizam, oštećenje sluha.

Tara je jedna od učesnica mjuzikla. Ima 11 godina, a u predstavi glumi mljekaricu. Njena majka Jelena kaže kako je Taru učešće u predstavi mnogo promijenilo, te da kod svoje kćerke primjećuje veliki pomak po pitanju druženja, ali i razumijevanja različitosti kod djece.

Volonteri Udruženja “Ruku na srce” i Udruženja “Svitac” nisu krili zadovoljstvo nakon realizacije projekta, te se raduju nastavku međusobne saradnje.

– To je podizanje svijesti o tome da mi njih treba da prihvatimo takvim kakvi jesu. Mi obično radimo pogrešnu stvar. Mi njih okrećemo da oni budu onakvi kakvi mi želimo da budu, ističe Ksenija Mirković, režiserka mjuzikla.

– Crvene cipelice predstavljaju pravi primjer socijalne inkluzije i drugačijeg pristupa u radu s djecom s poteškoćama u razvoju. Kroz grupni rad, više od 30 djece kroz međusobnu interakciju, kao i interakciju s nastavnikom i publikom, demonstriraju svoje sposobnosti i vještine, kaže Anela Suljović, volonterka Udruženja “Ruku na srce”. Suljović naglašava da socijalna inkluzija kroz kvalitetan program i učešće stručnjaka u istom, pruža priliku djeci da razvijaju svoje vještine i sposobnosti te iste pokažu javnosti, kako bi se stereotipi smanjili, a djeca s poteškoćama u razvoju imala priliku biti ravnopravan dio društva, sa svojim mnogobrojnim talentima koje mogu ponuditi.

– Udruženje ‘Ruku na srce’ vrlo rado podržava ovakve i slične ideje i čast je biti dijelom jednog ovakvog projekta. Crvene cipelice pokazale su jedan svijet vedrine i želje za prihvatanjem i napredovanjem. Zbog toga ovaj projekt nosi ogromnu vrijednost, zaključila je.

Udruženje “Ruku na srce“, vođeno ciljem pružanja pomoći socijalno ugroženim porodicama, okuplja studente svih fakulteta u Sarajevu, ali i druge mlade ljude, koji pored svojih obaveza slobodno vrijeme posvećuju volontiranju i humanitarnom radu. Udruženje djeluje pod motom “Znamo da ne možemo promijeniti svijet, ali ponekad je i malo dovoljno da nečiji svijet učinimo ljepšim”. Iza Udruženja je mnogo uspješnih projekata o kojima možete saznati više na www.rukunasrce.ba.

Udruženje za afirmaciju dječjeg stvaralaštva “Svitac” je neprofitno udruženje iz Beograda, koje radi na socijalnoj integraciji i inkluziji djece i omladine sa smetnjama u razvoju. Do sada su radili sa više od četrdesetero djece uzrasta od 8 do 22 godine, organizujući radionice, koncerte, javne nastupe, snimanja u studiju, časove glume.

(STUDOMAT.ba)