Devet strategija za dobro korištenje vremena u učenju

U procesu učenja treba da budete svjesni kako koristite svoje vrijeme. Vrijeme je važan resurs u organizovanju, određivanju prioriteta i postizanju ciljeva u učenju. Ali i za druge aktivnosti – druženje, porodicu, hobi itd.


Pred vama su korisne strategije za efikasno upravljanje vremenom u učenju:

1. Uviek definišite sopstvene ciljeve što je jasnije moguće. Da li imate osjećaj da ne radite ono što želite jer niste postavili ciljeve? Jedan od faktora koji izdvaja uspješne učenike i studente je njihova sposobnost da razmisle šta žele da postignu i imaju zapisane ciljeve koje konstantno obnavljaju. Vaši dugoroči ciljevi treba da utiču na vaše dnevne aktivnosti i da budu na vašoj listi obaveza. Bez cilja ljudi odlutaju na ličnom planu i planu učenja.

2. Analizirajte kako trošite vrijeme. Da li provodite dovoljno vremena na projektima (iako možda nisu tako hitni sada) koji su potrebni  da razvijete sebe ili svoju karijeru? „Koja je najbitnija upotreba mog vremena sada?“ To je pitanje koje bi moglo da vam pomogne, ako ga postavljate sebi često, da se fokusirate na važne zadatke i prestanete da gledate zadatke koji se čine hitnim (ili prijatnim), ali nisu bitni za vaše ciljeve.