Deset zanimljivih činjenica o spavanju

Vodeći svjetski naučnici otkrili su da bi za održavanje optimalnog zdravlja osoba trebala ići spavati rano i ustati prije izlaska sunca.


7. Odgađanje odlaska na spavanje za sat ili dva nije toliko strašno

Ako odgodite odlazak na spavanje samo jednu večer za 90 minuta, a probudite se u uobičajeno vrijeme, to će smanjiti vašu pažnju idućeg dana za čak 32%! To je dovoljno da utječe na vaše pamćenje, sposobnost razmišljanja i koncentraciju. U slučaju da propustite nekoliko sati sna, razmislite o kratkom poslijepodnevnom spavanju, prošetajte i ne konzumirajte kafu ili hranu s umjetnim šećerima. To će vas kratkoročno razbuditi, ali ćete nakon najviše pola sata biti još umorniji nego prije.

8. Nedostatak sna može uzrokovati debljanje od 0,9 kg unutar sedam dana

Sad vam je sve jasno.

9. Nemoguće je kihati dok spavaš

Kada spavate, spavaju i živci koji prenose ovaj podražaj.

10. Položaj spavanja može odrediti vašu osobnost

U kojem položaju najlakše zaspite? Koja vam je poza najudobnija za spavanje? Ovo su samo neka od pitanja koja je tim stručnjaka postavio grupi muškaraca i žena, a sve kako bi proveo istraživanje koje povezuje položaj spavanja i karakter osobe. Odgovorite na ova dva pitanja i potražite svoje osobine.

  • Na boku, s ispruženim rukama prema naprijed: Riječ je o vrlo sumnjičavoj osobi koja voli baratati s činjenicama. Ovakva osoba čvrsto stoji na zemlji i ne prihvaća ništa manje od racionalnog pristupa životu.
  • Na leđima, ruku podignutih i raširenih pored glave: Osoba koja je omiljena u društvu, uvijek je spremna pomoći i cijeni prijateljstvo. Za ovaj tip osobe vrlo se lako vezati.
  • Na boku, ispruženih nogu i ruku spuštenih uz tijelo: Pozitivna i vrlo neopterećena osoba koja zrači pozitivnom energijom. Jedina mana je lakovjernost i ponekad naivnost.
  • Na leđima, ispruženih nogu i ruku spuštenih uz tijelo: Tiha i rezervisana osoba koja se otvara samo osobama u koje ima povjerenja. Vole svoj svijet i u njemu uživaju i nikako ne vole biti u centru pažnje.
  • Na trbuhu raširenih ruku i nogu: Djeluje kao arogantna i vrlo samouvjerena osoba, što zapravo i je, ali duboko unutra krije se veliki emotivac. Nikako ne prihvata kritike.
  • Na boku, skvrčena u položaj fetusa: Djeluje kao vrlo snažna osoba koja jako dobro zna šta želi u životu, ali duboko unutra krije se osjećajna osoba i nerijetko vrlo sramežljiva.

(Studentski.hr)