Danas je Međunarodni dan srednjoškolaca

17. novembar proglašen je Međunarodnim danom srednjoškolaca 1939. godine u Londonu od strane Međunarodnog vijeća studenata kao znak sjećanja na studentske demonstracije u Pragu koje su Nacisti ugušili zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši više od 1200 studenata u koncentracione logore, dok je devet studenata i profesora strijeljano.


1939. godine nacističke vlasti su zaustavile demonstracije u Pragu koje su u znak nezavisnosti Čehoslovačke Republike pokrenuli studenti Medicinskog fakulteta Karlovog Univerziteta. Tokom demonstracija student Jan Opletal je ustrijeljen i preminuo je 11. novembra.

15. novembra, njegova pogrebna povorka koja se sastojala od hiljada srednjoškolaca i studenata, pretvorena je u anti-nacističke demonstracije. Nacisti su na demonstracije odgovorili zatvaranjem svih ustanova visokog obrazovanja i poslavši više od 1200 studenata u koncentracione logore. 17. novembra devet studenata i profesora je strijeljano. Zbog toga, ovaj dan obilježava se kao Međunarodni dan studenata. Prvi Međunarodni dan studenata obilježio se 1941. godine.

Zanimljivo je da su se na ovaj datum dogodili i drugi događaji koji su povezani sa studentskim nemirima. 1973. godine grčka vojska je napala na zgradu atenske politehnike, u kojoj su se zabarikadirali studenti. Otpor studenata je predstavljao početak kraja diktature, koja je trajala do jula sljedeće godine. Zbog tih događaja Grčka je 17. novembar proglasila kao Dan grčkih studenata.

17. novembra 1989. godine se dogodio i otpor studenata u Čehoslovačkoj. Češki i slovački studenti su se suprotstavili vladi koja je željela ugušiti pobunu studenata protiv komunističkog režima. Njihov otpor je predstavljao početak takozvane baršunaste revolucije, koja je pomogla padanju režima. U Češkoj i Slovačkoj se ti događaji povezuju s borbom za slobodu i demokratiju, te se 17. novembar slavi kao nacionalni praznik.

(STUDOMAT.ba)