Ciceronova metoda: Ovo su trikovi koji će vas dovesti do super pamćenja

Neprestano ometanje putem digitalne tehnologije može negativno djelovati na pamćenje. Ipak, postoji niz jednostavnih i praktičnih trikova uz koje ćete se sjetiti imena neke osobe ili gdje ste ostavili ključeve.


Ime na čelu

Franklin Roosevelt je bio poznat po odličnom pamćenju imena. Znao bi upamtiti i ime osobe koju je sreo samo jednom prije nekoliko mjeseci. Objasnio je to jednostavnom tehnikom. Prilikom upoznavanja bi zamislio ispisano ime osobe na njenom čelu. Novinari iz CNN-a tvrde da ovo djeluje još bolje ako ime ‘ispišete’ markerom u omiljenoj boji.

Jedite ribu, odnosno omegu-3

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi kao što su losos i tuna, u školjkama, sjemenkama bundeve, prokulicama, orasima i drugoj hrani, odlične su za zdravlje mozga. Hrana bogata omegom-3 smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, pokazala je i studija iz 2012. koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Columbia.

Posvetite pažnju

Mnogi su prezauzeti i rade najveću grešku koja onemogućuje pamćenje – jednostavno ne obraćaju pažnju na zadatak, razgovor ili iskustva. Površnost slabi pamćenje pa smo skloniji zaboraviti. Dakle, što god da radite, posvetite tome veću pažnju i šanse da ćete nešto zapamtiti naglo će se povećati.

(Školski.ba)