Bh. društvo dobilo nove mlade lidere i liderice

„Naučili smo da nikada ne odustajemo i da hrabro koračamo naprijed. Certifikati su samo početak promjena koje ćemo mi, kao mladi lideri i liderice, u budućnosti praviti u našim lokalnim zajednicama i bh. društvu – poručili su polaznici/e obuka Uči, misli i djeluj!, generacija 13 i Uči, misli i djeluj! za omladinske političke lidere/ice (UMiDp), generacija 1. kojim su danas, 5. decembra 2018. godine, u Sarajevu uručeni i certifikati.


Događaj je okupio više od 40 učesnika obuka, predstavnike omladinskih organizacija u BiH, ranije polaznike Institutovih obuka, te brojne prijatelje Instituta.

Uči, misli i djeluj! (UMiD) obuka je Institutov certificirani program obuke omladinskih lidera/ica, tokom koje polaznici/e postaju građanima/kama koji svojom voljom preduzimaju inicijative, te iskazuju svoje mišljenje i aktivno sudjeluju u procesu donošenja odluka u svojoj zajednici.

– Bez ikakve sumnje mogu reći da mi je UMiD pomogao u sazrijevanju – kako u profesionalnom, tako i u ličnom aspektu života. Za deset mjeseci sam naučio više nego u tri godine fakulteta, i upoznao ljude iz cijele BiH sa kojima ću ostati u kontaktu dugo nakon što se UMiD završi, istakao je Mario Mrkić polaznik 13. generacije obuke „Uči, misli i djeluj!“ iz Tuzle.

UMiD za omladinske političke lidere/ice (UMiDp) je Institutov program za omladinske političke lidere/ice, mlade koji dolaze iz različitih političkih stranaka. Mladi političari/ke kroz tri petodnevna modula obuke usvajaju znanja i vještine o poznavanju političkog sistema u BiH i djelovanja u njemu, o razvoju političkog imidža te o političkom zagovaranju i pregovaranju za rješavanje problema i potreba mladih.

– Tokom obuke smo suočeni s vlastitim prednostima, nedostacima, manama ali i vrlinama. Stekli smo jasniju sliku o problemima i potrebama mladih ljudi u današnjem društvu, te razvili osjećaj da možemo i moramo pomoći, rekla je Tea Ružić, polaznica obuke UmiDp iz Brčkog.

Obuke je organizovao i realizovao Institut za razvoj mladih KULT, a uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini.