Bečki mališani će posaditi 10 hiljada drveća i grmlja

Djeca akciju ponavljaju od 1984. godine i do sada su zasadili 64 hektara šume.


U Beču su se dosjetili kako od malih nogu učiti nove naraštaje o važnosti prirode i ekologije pa se tako svake jeseni u okviru projekta obiteljskog pošumljavanja posadi nekoliko hiljada komada novog drveća, prenose Dječja posla.

Ovogodišnja akcija pošumljavanja održat će se 20. oktobra u 10. bečkom okrugu Favoriten, a roditeljima i djeci u sadnji 10.000 komada drveća i grmlja pomoći će šumarice i šumari bečke Gradske služne za upravljanje šumama i poljoprivrednim površinama.

– Zelene površine čine preko 50 posto gradske površine Beča, što znatno poboljšava kvalitetu života u njemu. Raduje me što zelene površine uz pomoć mladih stanovnika i dalje rastu, kazala je bečka gradska vijećnica za ekologiju Ulli Sima.

Projekt se provodi još od 1984. godine, a zahvaljujući sadnji novog drveća šumsko se područje Beča svake godine proširi za dodatnih 20.000 metara kvadratnih. Do danas je posađeno oko 330.000 stabala javora, hrasta, jasena te drugog vrijednog drveća, čime je stvoreno 64 hektara nove šume.

(Školski.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.