Andrej je apsolutni pobjednik Olimpijade: Riješio 120 zadataka za 180 minuta

Ovaj talentovani učenik će dobiti i zasluženu nagradu od strane nadležnog državnog ministarstva.


Foto: Telegraf

Učenik Matematičke gimnazije iz Beograda Andrej Drobnjaković na međunarodnoj Stemko Olimpijadi u Singapuru proglašen je apsolutnim pobjednikom takmičenja i Srbiji donio pet zlatnih medalja.

On je naveo da se takmičio u pojedinačnim kategorijama iz fizike, matematike, biologije i hemije, ali da je uzeo učešće i u timskom inženjerskom izazovu, piše Telegraf.

Olimpijada je organizovana tako da se učenik takmiči u jednoj ili u dve kategorije, ali sam ja sebi postavio izazov da se takmičim u sve četiri, to, naravno, zahtjeva ogromnu koncentraciju za svih 180 minuta takmičenja jer je ispred mene bilo 120 zadataka, pa je konstantan napor bio potreban za ostvarenje uspjeha, rekao je Drobnjaković.

Istakao je da je konkurencija bila ogromna i da je više od 200 učesnika iz raznih zemalja Evrope, Azije i Afrike učestvovalo.

Za kvalifikacije na Olimpijadu bilo je potrebno da ostvarim najbolji rezultat od svih učenika Matematičke gimnazije kako bih ostvario plasman, rekao je Drobnjaković i dodao da mu mnogo znači podrška Matematičke gimnazije, direktorice i svih profesora koji su mu pomogli pri učenju i tokom takmičenja.

Mirjana Katić, direktorica Matematičke gimnazije u Beogradu, kaže da je poziv za međunarodno takmičenje Stemko veoma obradovao jer je to jedinstveno takmičenje zbog mogućnosti takmičenja iz matematike, fizike, biologije i hemije, kao i zbog mogućnosti takmičenja sa učenicima iz cijelog sveta.

Andrej Drobnjaković je u kvalifikacijama u kojima je učestvovalo 15 hiljada učenika bio apsolutni pobjednik iz hemije i finale Stemco-a u Singapuru je bila prava prilika da pokaže svoj talenat, rekla je Katić.

Ona dodaje da je Andrej sa pet zlatnih medalja ostvario i daleko prevazišao velika očekivanja koja su svi zajedno imali.