Ako vaše dijete radi 10 od ovih 20 stvari, znači da ga “odgaja televizija”

Televizija je neizbježna u dječjim životima, no treba znati podvući granicu.


Dijete pati od glavobolja

Dječje glavobolje često su uzrokovane kombinacijom mobitela u rukama i vremena provedenim pred tv-om. Ista stvar događa se i odraslima, pa ni djeca nisu toga pošteđena.

Javlja se i bol u vratu i ramenu

Loš položaj prilikom gledanja tv-a, nagnutost naprijed dok djeca imaju mobitel u rukama…dugotrajno takvi neispravni položaji mogu dovesti do bolova u vratu i ramenima i ukočenosti. Lagani simptomi kod male djece pretvorit će se u vrlo velike bolove u adolescentskoj i kasnijoj dobi, stoga roditelji trebaju poduzeti nešto na vrijeme.

Dijete postaje lijeno

Djeca koja previše gledaju televiziju imaju veću šansu da postanu lijena od one koja slobodne vrijeme provode u zdravijim aktivnostima. Naime, gledanje ili igranje igrica pasivne su aktivnosti što dovodi do toga da i djeca postaju sve pasivnija i bez volje za pokrenuti se.

Postaje teško odvojiti virtualno od stvarnoga

Ovo je još jedan simptom da dijete previše gleda tv. Neki roditelji naveli su da njihova djeca teško odvajaju realnost od virtualnog svijeta. Tako na primjer kada im se pokaže prava fotografija, ona po njoj povlače prstom, kao po ekranu tableta, pokušavajući “listati dalje”. Možda se to nekome može učiniti jako smiješno, ali u stvari je zabrinjavajuće.

Teško ih je utješiti

Studije su također pokazale da se djeca opčinjena tv-om teže samostalno utješe i smire od druge djece. Iako je to svojstveno jako maloj djeci jer ih roditelji krenu utješiti prije nego razviju taj mehanizam, kod djece koja previše vremena provode pred ekranom to je svojstveno i većoj djeci.

Suhe ili nadražene oči

Dječje oči su osjetljive pa ne čudi što ih previše gledanja u ekran može isušiti i nadražiti. crvene i suhe oči signal su vam da trebate odvojiti dijete od ekrana i da njegove oči trebaju odmor. Pobrinite se da izađe u prirodu te da mu oči upijaju više prirodnih boja i svjetala. Vrijeme provedeno vani i dovoljno sna trebalo bi riješiti problem crvenih i suhih očiju.

Dijete ne prihvaća ne kao odgovor

Djeca ne žele čuti ne iz raznih razloga, no ponekad je taj razlog i televizija. Sadržaj koji gledaju, razdražljivost zbog manjka sna i pasivnosti kojoj je tijelo izloženo cijelo vrijeme utječu na dječji karakter i poimanje svijeta koji ga okružuje.

Sporije uči i upija nove informacije

Ova činjenica ne mora biti uvijek direktno povezana s televizijom, no neke studije pronašle su vezu između remena provedenog pred ekranom i mogućnosti učenja novih stvari i informacija.

Dijete može postati otvorenije prema novim stvarima

Srećom, previše gledanja televizije nema samo negativne posljedice na dijete, pa su tako stručnjaci pronašli i jednu pozitivnu vezu. Tako neke studije pokazuju kako djeca koja puno vremena provode pred ekranom imaju tendenciju postati otvorenija prema novim stvarima i iskustvima. Naravno, to itekako ovisi kakvom su programskom sadržaju djeca izložena.

Javlja se zaboravljivost

Još jedan pokazatelj da je dijete previše pred ekranom. Ne pamti stvari koje ste mu rekli i to najčešće jer vas u stvari i ne sluša – uši mu upijaju tv sadržaj ili je odsutno duhom i razmišlja kako će se dokopati nekog gadgeta.

Previše televizije utječe i na razvoj govora

Psiholog David Anderson naveo je kako gledanje tv-a dulje od dva sata dnevno kod male djece može dovesti do usporavanja razvoja govora. Iako vam se možda čini da dijete uz televiziju jako puno sluša i čuje nove riječi, ta komunikacija je u stvari jednosmjeran te za dijete nema nikakve koristi. Dijete jednostavno ne vježba komunikaciju, ne odgovara i samim time se vokabular ne razvija. Treba znati da tv ne može zamijeniti razgovor s drugim ljudskim bićem.

Dijete ne želi izaći van

Kao što vam je već do sada jasno, djeca opsjednuta televizijom vole većinu svog vremena provesti pred ekranom. Kada im se ponudi izbor da se idu van igrati s vršnjacima ili sjediti kod kuće i gledati nešto na tv-u, oni će vrlo vjerojatno izabrati ovu drugu opciju. Roditelji se trebaju boriti protiv ovakve pasivnosti strogo ograničavajući vrijeme pred tv-om.

Neka djeca znaju postati nasilna

Ponekad djeca koja provode previše vremena zureći u tv ekran mogu postati nasilnija od vršnjaka. Većinom je razlog vrsta tv sadržaja kojem su djeca izložena. Čak i ako se radi o crtiću u kojem je nasilje vrlo blago prikazano, ono ipak može utjecati negativno na dječji um. Naime, djeca su sklona “pokupiti” i oponašati jako puno sadržaja kojeg vide na televiziji.

(Školski.ba)