7 povlastica koje imaju roditelji četvero ili više djece

Četvero ili više djece garancije su glasnog i veselog doma


klimkin / Pixabay

Imati četvero ili više djece nije ni malo lako i nije za svakoga. Skupo je, neuredno, često neorganizirano i uvijek vrlo glasno i izazovno. No, roditelji koji su to iskusili, kažu, unatoč svim poteškoćama i preprekama, takvo roditeljstvo ima i puno dobrih strana i iznenađujućih povlastica, pišu Dječjaposla.com.

Svi vas smatraju super roditeljem

Kada ljudi saznaju da se vaša obitelj sastoji od najmanje četvero djece krenu s komentarima poput “Ja to nikad ne bih mogla” ili “Divim ti se kako sve uspijevaš obaviti”.

Iako često imate osjećaj da ćete puknuti po šavovima, ovi komplimenti nisu za odbaciti jer znate da doista svakodnevno obavljate ogroman posao.

Doživite puno smiješnih situacija

Imate li veliku obitelj, znate da u njoj nikad ne nedostaje smijeha. Jer puno djece znači puno veselja, smiješnih situacija, zgoda i nezgoda kojima se morate smijati, bez obzira koliko nereda one ostave za sobom.

Promatrate kako se veze razvijaju

Jedna od povlastica velikih obitelji je odrastanje uz puno braće i sestara što stvara bogatstvo odnosa i povezanosti koji će, ako bude sreće, ostati za cijeli život.

Mame koje imaju puno djece svakodnevno mogu uživati u njihovom odrastanju, zbližavanju, uspostavljanju posebnih odnosa, zajedničkom smijehu i interesima.

Ponekad je najbolji osjećaj na svijetu čuti svoju djecu, onu najstariju kao i onu najmlađu, kako međusobno razgovaraju u krevetima jer nikako ne mogu zaspati.

Život nikada nije dosadan

S četvero ili više djece uvijek se nešto događa i uvijek se nekome nešto događa. Teško da ćete naći mirni kutak u kojem ćete pročitati knjigu ili popiti kavu, ali zato ćete biti u dobroj kondiciji jer ćete stalno morati za nekoga nešto napraviti. Možda ne zvuči idilično, no kada bolje pogledate, ta bučna i ponekad disfunkcionalna grupa ima svojih čari, pogotovo kada shvatite da nikada ne možete na vrijeme izaći iz kuće, netko uvijek mora otrčati na wc, nekome uvijek nedostaje cipela i slično…

Netko je uvijek raspoložen za maženje

Volite li maženje, onda ćete ga se s četvero i više djece sigurno nauživati. Kada vam prvo dijete taman postane preveliko da bi uživalo u vašim zagrljajima i poljupcima, dolazi sljedeća runda maženje na red i tako dalje i tako dalje.

Osim toga, što je bolje od subotnje večeri pod dekicom uz tv, dok se netko iz vašeg čopora stišće uz vas?

Razvijete strpljenje

I mnoge druge vrijedne kvalitete. Kao roditelj većeg broja djece sigurno ste se suočili s brojnim neplaniranim i neželjenim situacijama zbog kojih ste više puta iskočili iz kože. dok niste shvatili da postoji bolji način i lakše rješenje.  Naravno, prepustiti se. Sve je lakše otkako ste se naučili strpljenju…

Možete ih gledati dok spavaju

Nekih dana nemate dovoljno vremena za svoju djecu i nedostaju vam, a drugih dana ne možete dočekati da odu u krevet kako bi predahnuli. Ali, konačni pogled na njih ušuškane, kako se spremaju zaspati snom pravednika, ne može vam ne navući osmijeh ponosa i sreće na lice. To je ponekad sve što vam je potrebno da bi smogli snage za idući dan i zaboravili sve ono što vas je danas izmučilo.

(Školski.ba)