22 koraka do smirenog roditeljstva

Roditelji se svakodnevno suočavaju sa stresom: djeca koja vrište, izudarana koljena, odbijanje hrane, briga o nezgodama, brige o vaspitanju i sl. I svaki roditelj traži odgovor na pitanje “šta raditi da se smanji taj stres?”.


16. Obezbijedite slobodno vrijeme
Roditelji često pretrpaju dječiji život časovima i sportom i igraonicama i sl., ali praćenje ovog rasporeda je konstantni izvor stresa i za dijete i za roditelja. Pustite dijete da ide napolje da se igra. Slobodno vrijeme je neophodno. Ne morate baš uvijek da budete pored njega – djetetu je samostalno vrijeme potrebno isto koliko i vama.

17. Vježbajte
Vežbajte da biste se izborili sa stresom. Samostalno trčanje je divna stvar. Idite na masažu s vremena na vrijeme.

18. Udružite snage
Od ogromne pomoći je biti roditeljski tim – drugi roditelj može da preuzme kada je jedan pod pritiskom. Kada jedan od roditelja gubi strpljenje drugi treba da djeluje ka smirivanju situacije.

19. Obezbijedite vrijeme sa partnerom
Mami i tati je potreban izlazak na otprilike svakih nedjelju dana. Nađite bejbisiterku ili naučite stariju djecu da se brinu o bratu ili sestri.

20. Pjevajte zajedno
Pjevajte i igrajte zajedno uz omiljenu muziku.

21. Učite dijete ljubaznosti
Iskoristite svaki trenutak da naučite ljubaznost i ljubav. To je najbolja lekcija.

22. Poljubac za laku noć
Poljubite vaše dijete za laku noć. I zahvalite se za još jedan nevjerovatan dan sa vašim lijepim, jedinstvenim, ludim djetetom.

(Detinjarije.com)