11 načina kako možete potaknuti dijete na tjelesnu aktivnost

Kako bi smanjili mogućnost pretilosti potaknite dijete na tjelesnu aktivnost


manseok / Pixabay

Prema statistici, samo je jedno od troje djece tjelesno aktivno, a jedno od troje je pretilo. S druge strane, djeca i tinejdžeri provodu proječno više od sedam sati dnevno uz TV, računalo i druge elektroničke uređaje za zabavu.

Tinejdžeri s prekomjernom težinom imaju 70% šanse da budu pretili i u odrasloj dobi. Kako bi to izbjegli, roditelji bi djeci trebali omogućiti puno aktivnosti, a mi donosimo čak 11 načina kako možete potaknuti dijete na tjelesnu aktivnost, piše djecjaposla.com.

1.Razgovarajte s djetetovim liječnikom

Liječnik može pomoći djetetu da razumije zašto je tjelesna aktivnost važna, a također može predložiti sport ili aktivnosti koje su najbolje za dijete. Uz vježbu, savjetujte se i oko prehrane.

2.Pronađite zabavnu aktivnost

Pronađite sport u kojem će dijete uživati. Što više uživa u aktivnostima, to je vjerojatnije da će s njima nastaviti. Uključite u sport cijelu obitelj. To je sjajan način da provedete vrijeme zajedno.

3.Odaberite aktivnost koja je razvojno prikladna

Na primjer, dijete od 7 ili 8 godina nije spremno za dizanje utega ili dugo trčanje, ali nogomet, vožnja biciklom i plivanje su izvrsne aktivnosti.

4.Isplanirajte im raspored

Pobrinite se da vaše dijete ima prikladno vrijeme i mjesto za vježbanje.

5.Pružite im aktivne igračke

Maloj djeci je posebno potreban lak pristup loptama, užad za skokove i druge aktivne igračke.

6.Budite im uzor

Djeca koja redovito vide roditelje koji uživaju u sportu i tjelesnoj aktivnosti češće to čine i sami.

8.Igrajte se s djecom

Pomozite djetetu naučiti novi sport, od pravila do koordinacije tijela.

9.Isključite TV

Ograničite gledanje televizije i korištenje računala. Pedijatri dnevno ne preporučuju više od 1 do 2 sata pred ekranima ​​uključujući TV, video, računala i video igre.

10.Osigurajte djeci vrijeme za vježbanje

Neka djeca su toliko preopterećena domaćim zadaćama, satovima glazbe i drugim planiranim aktivnostima te koje nemaju vremena za vježbanje. Smanjite im raspored s brojnim umnim aktivnostima i oslobodite prostor za sport.

11.Nemoj pretjerati

Kada je vaše dijete spremno za početak, ne zaboravite mu reći da sluša svoje tijelo. Tjelovježba i tjelesna aktivnost ne bi trebale iscrpiti tijelo toliko da postoji opasnost od ozljede. Ako se to dogodi, vaše dijete bi trebalo usporiti ili pokušati manje energičnu aktivnost. Kao i kod svake druge aktivnosti, važno je ne pretjerivati. Ako težina vašeg djeteta padne ispod prosječne, prihvatljive razine ili ako vježbanje počne ometati školu ili druge aktivnosti, razgovarajte s liječnikom ili pokušajte s djetetom dogovoriti manje napornu aktivnost.

(Školski.ba)