Svjetski dan nastavnika: Prosvjetni radnici nisu tretirani kako to zaslužuju

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović danas je, povodom Svjetskog dana nastavnika, uručila priznanja najistaknutijim prosvjetnim radnicima, odgajateljima, nastavnicima i profesorima u Federaciji BiH za školsku 2014./2015. godinu, koji su prosvjetno-pedagoškim radom postigli zapažene rezultate.


Njih su nominirala kantonalna ministarstva obrazovanja, po jednog iz svakog od kantona iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg ili visokog obrazovanja.

Svima će, uz dodijeljena priznanja, kroz programe i projekte Ministarstva, biti omogućena i podrška za profesionalnu edukaciju i stručna usavršavanja.

Ministrica je čestitala prosvjetnim radnicima Svjetski dan nastavnika i istaknula da je to prilika da se pokaže kako se rad nastavnika i profesora cijeni kao izuzetno važan za ukupan razvoj društva.

– Također, namjera je da se izrazi podrška nastavnicima i profesorima u obavljanju odgovorne zadaće te naglasi važnost njihove profesije, ali i obrazovanja čiji su nositelji, kazala je.

Istakla je da obrazovati za izvrsnost nije proces prosljeđivanja informacija ili davanja instrukcija.

– Naprotiv, cilj obrazovanja je u poticanju mladih da prepoznaju i iskoriste vlastite vrijednosti i potencijale kako bi izgradili karakter s kojim će živjeti iskreno i slobodno, samostalno i odgovorno, spremni za sve životne izazove, navela je Dilberović.

Upitana za ocjenu položaja prosvjetnih radnika ministrica Dilberović kazala je na pres-konferenciji da se prosvjetni radnici ne tretiraju onako kako bi to trebalo i kako to oni i zaslužuju, na svim nivoima obrazovne vlasti.

– Nezamislivo je da prosvjetni radnik, u jednom od kantona, ima veća primanja nego li njegov kolega za isti taj posao koji obavlja, možda i u lošijim uvjetima, u drugom kantonu. To je nešto što će se, neminovno uskoro morati riješiti, kazala je ministrica.

Dodala je da Vlada FBiH radi na prohodnosti u ujednačavanju platnih razreda na nivou FBiH.

Nastavnica likovne kulture iz USK-a Mirza Ibrahimpašić za 40 godina radnog staža ostvarila je zapažene rezultate u vannastavnim aktivnostima i humanitarnom radu te je tri puta bila proglašena jednim od tri najbolja nastavnika u realizaciji programa.

Za položaj prosvjetnih radnika danas je kazala da je dosta težak, ali i naglasila da se, bez obzira na to, entuzijazmom i visokim stupnjem savjesti može mnogo toga postići u radu s djecom.

– Cjelokupnu situaciju u državi osjete i prosvjetni radnici, ali ljubav prema tom pozivu i djeci to nadjača. S djecom se mora vrijedno raditi, odgajati ih na pravi način, kaže ona.

Mišljenja je da je priznanje koje je dobila dokaz da se rad prosvjetnih radnika cijeni i prepoznaje.

– Nastavnik koji se zalaže i trudi, bit će nagrađen za taj rad, naglasila je.

Osim nastavnih, istaknula je i važnost vannastavnih aktivnosti te naglasila svoja zalaganja u toj kao i oblasti humanitarnog rada.

– Nastavnik ne može bito samo u razredu, održati nastavu i ići kući. S djecom se treba raditi, otvarati vrata van svoga grada i države da bi prezentirali njihov rad, naglasila je.

Dobitnica priznanja je i Irena Vidović iz HNK-a. Ona je profesorica predškolskog odgoja, a kontinuirano je angažirana kao mentorica i savjetnica u procesu realizacije pripravničkog staža za odgajateljice i radu na projektima.

S 26 godina radnog iskustva prošle je, kaže, put od standardnog rada s djecom do novog načina koji, zajedno sa suradnicima, primjenjuje već desetak godina. To je tematsko planiranje, rad na projektima.

Upitana za usporedbu rada s djecom sada u odnosu na prije, kazala je da su djeca sada mnogo zahtjevnija.

– Ali nam je zato omogućen rad s kombiniranim dobnim skupinama što se pokazalo praktičnije u radu s djecom. Tako se, ne samo pukim prenošenjem znanja, djeci omogućava lepeza mogućnosti za iskazivanje djeteta kao ličnosti. Tako znamo njegove mogućnosti i pružamo mu potporu, kazala je.

Svjetski dan nastavnika proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. kad je potpisana Preporuka o statusu nastavnika, a 5. oktobar svake godine obilježava se u više od 100 država svijeta.

(Hayat.ba)