Saopštenje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS: Od četvrtka on-line prijava i upis u srednje škole Kantona Sarajevo

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, u okviru unapređenja sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo, namjerava informatizirati proces upisa učenika u srednje škole tj. dobiti centralno mjesto za online prijave i upise na programe obrazovanja u sve srednje škole na području Kantona Sarajevo. Napominjemo da će upis u srednje škole, nakon objave konkursa za upis od strane ministarstva, i u ovoj školskoj godini ići po modelu iz prethodnih godina, dakle nema promjena po pitanju predavanja dokumenata u školu koja je njihovi lični izbor.


„On-line upis“ je pilot projekt koji će nam pomoći da sistem on-line upisa testiramo na način da omogućimo učenicima da iskoriste svoj potencijal i upišu se u najbolju srednju školu shodno svom uspjehu u srednjoj školi. Sistem će biti dostupan svim učenicima koji su polagali eksternu maturu za osnovne škole u Kantonu Sarajevu od četvrtka 23.juna 2016. godine. Prilikom dobijanja uvjerenja  o položenoj eksternoj maturi učenici će dobiti pristupne podatke za sistem on- line upisa u srednje škole. Sa pristupnim podacima, tačnije korisničkim šiframa učenici pristupaju web lokaciji: http://upis.emis.edu.ba i prilikom prve prijave učenici će morati izabrati lozinku.

Po prijavi, učenicima će biti dostupni svi njihovi podaci o ocjenama, bodovima sa eksterne mature, te bodovima sa takmičenja, ako ih imaju. Učenici samo trebaju izabrati do tri srednje škole. Sistem će im automatski izračunati bodove za sve izabrane škole. Po izboru škola neophodno je da učenici potvrde svoj izbor da bi bili uvršteni u liste za izabrane škole. Napravljeni i potvrđeni izbor se može još jednom promijeniti do kraja upisnog roka.

Na kraju svakog dana učenicima (i školama) će biti dostupne trenutne liste prijavljenih učenika poredane po broju bodova. Učenici se automatski stavljaju na listu škole u koju se mogu upisati po redoslijedu njihovog izbora (na listu škole prvog izbora ako imaju dovoljno bodova, ako ne, onda na listu škole drugog izbora, a ako nemaju dovoljno bodova ni za drugi izbor, onda na rang listu škole trećeg izbora. Učenici mogu na osnovu lista procijeniti u koju od željenih škola treba da predaju dokumente.

Za kompletan proces upotrebe sistema on – line upisa u srednje škole učenicima će iz okruženja sistema biti dostupno video uputstvo, kao i za svaki pojedinačan korak.

Bit će u mogućnosti da provjere svoje lične podatke i prijave administratoru sistema (dostupno na web stranici) ako neki od podataka bude neispravan ili budu imali poteškoća sa prijavom.

Učenici, iskoristite priliku, koristite sistem i upišite se u školu koju želite, na osnovu vašeg uspjeha i informacija koje će vam ponuditi on-line sistem.

(Školski.ba)